Debian Linux

Debian
Het besturingssysteem van de 1A-server is gebaseerd op Debian Linux, een extreem stabiele distributie waar een aantal populaire derivaten op gebaseerd zijn, zoals Ubuntu en Kali Linux.

De grondbeginselen van Debian zijn vastgelegd in het Debian Social Contract en de Debian Free Software Guidelines. Daarnaast is er de Constitution, die de structuur van het project bevat en de Code of Conduct, de gedragsregels voor alle deelnemers.

Wij gebruiken Debian niet alleen voor de 1A-servers, maar ook de dienstondersteunende servers in onze datacenters (het NOC) draaien veelal op dit extreem stabiele besturingssysteem. Denk hierbij aan de webhosting-omgeving, de centrale VoIP-servers en zo meer. Ook vullen we het besturingssysteem aan met extra software, zowel van derden als van onszelf.

Onze eigen code gaat eerst door een review-systeem, waar de wijzigingen beoordeeld worden door collega’s, en wordt daarna door Jenkins getest en gebouwd. De 1A-servers en de NOC-servers worden frequent bijgewerkt met de nieuwste stabiele versies.

Het bijwerken van software gebeurt ongemerkt achter de schermen. Herstarten is alleen een enkele keer noodzakelijk bij een nieuwe kernel (de kern van een Linux-systeem). Alle upgrades volgen een strikt OTAP-traject (OTAP = Ontwikkeling, Test, Acceptatie, Productie), waardoor de klant zo min mogelijk hinder ondervindt van onderhoud.