Cloud, werken waar en wanneer je maar wilt

Werken waar en wanneer je maar wilt. Waar vroeger de term telewerken werd gebruikt, worden we tegenwoordig overspoeld met “de cloud”. Maar wat is de cloud?

De cloud is…

Een verkorting van cloud computing. De definitie op Wikipedia komt neer op “Cloud computing is het via het internet op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens. “De term “cloud” is dus heel breed. Het kan toegang tot een enkele applicatie zijn, maar ook toegang tot het gehele bedrijfsnetwerk.

In marketinguitingen wordt “de cloud” te pas en te oppas gebruikt. Daardoor is het een containerbegrip geworden. In de communicatie geeft dat veel onbegrip, omdat niet iedereen hetzelfde bedoelt met “de cloud”.

Cloud, werken waar en wanneer je maar wilt

Verbinden met het kantoornetwerk

Dit is de oervorm van de cloud. Waar vroeger met een modem werd ingebeld op het kantoornetwerk, wordt tegenwoordig Virtual Private Networking, of VPN, ingezet om over een bestaande internetverbinding veilig te verbinden. Met deze techniek wordt het apparaat op afstand onderdeel van het bedrijfsnetwerk, vaak met dezelfde rechten als een werkstation dat fysiek in het bedrijfsnetwerk staat.

Bij 1A-servers is beschikbaar stellen van VPN-verbindingen een van de standaard mogelijkheden.

Losse applicaties (Software-as-a-Service)

Volledige toegang tot het kantoornetwerk is plezierig qua functionaliteit, maar kan nadelig zijn wat betreft de beveiliging. Een andere aanpak is om toegang te verschaffen tot losse onderdelen. Tegenwoordige cloud-modellen bestaan veelal uit losse applicaties bij verschillende cloud-leveranciers. Bijvoorbeeld Office365 en Exact Online. Maar ook functionaliteiten kunnen uitgesplitst worden.

Bestanden delen

Zo ondersteunt 1A toegang op afstand tot bestanden. Met Webfolders kunt u bij gedeelde mappen alsof het netwerkschijven zijn. Met Nextcloud krijgt u de beschikking over synchronisatie zoals bij Dropbox en kunt u bestanden eenvoudig met derden delen. Dit brengt natuurlijk wel een beveiligingsrisico met zich mee: gesynchroniseerde bestanden staan ook lokaal op de apparaten van medewerkers. Als iemand een laptop of telefoon verliest, ligt er (bedrijfs)data op straat.

Groupware en communicatie

Communiceren is het belangrijkste proces bij elk bedrijf. 1A voorziet in groupware met Kopano of Office365. Beide oplossingen hebben voor- en nadelen. Kopano draait op de eigen 1A-server, dus u weet waar uw data zich bevindt. Ook zijn er verschillende interessante functionaliteiten toegevoegd, zoals Files for Team en Web Meetings. Wilt u Outlook blijven gebruiken? Dan is Office365 de uitgesproken keuze. Echter, hier bent u volledig afhankelijk van de eindleverancier (Microsoft) voor waar uw data staat en wat ermee gebeurt.

Een andere vorm van communiceren is middels spraak, ofwel telefonie. Waar vroeger analoge lijnen en ISDN werden ingezet, voert nu VoIP (Voice over IP) de boventoon. Helemaal nu KPN heeft aangekondigd dat het per 1 september 2019 stopt met ISDN. 1A biedt een volwaardige VoIP telefooncentrale en zelfs de toestellen zijn als huuroptie te verkrijgen. Met de 1A-manager is de telefonie centraal en makkelijk geregeld. De Phonetool biedt de gebruiksgemakken die we gewend zijn van onze mobieltjes en heeft een koppeling met het centrale adresboek van Kopano wanneer dat ook in gebruik is.

Functionaliteit versus veiligheid

Een collega van me zei laatst nog gekscherend tegen me: “de enige veilige server is een die uitstaat en in beton gegoten is.” Hartstikke leuk bedacht, maar dat maakt werken natuurlijk onmogelijk. Daarom is het belangrijk om goed te overwegen welke oplossing het beste past bij elke wens voor data-ontsluiting. Uw 1A-partner kan u hierin bijstaan.

Auteur

get_the_author_meta('display_name')

Een perfectionistische alleskunner die al zijn passie in zijn werk gooit.

Facebooktwitterlinkedin
Facebooklinkedinrssyoutube