Gebruik verouderde Windows-versies gevaarlijk

Microsoft heeft dinsdag 13 juni een aantal beveiligingsupdates uitgebracht. Deze repareren lekken die misbruikt kunnen worden door virusssen. Een voorbeeld daarvan is de recente WannaCry-ransomware. Ook verouderde Windows-versies krijgen bij uitzondering deze updates.

Bij hoge uitzondering

Microsoft benadrukt dat het de niet langer ondersteunde versies bij hoge uitzondering van updates voorziet. Het is geenzins een aanpassing van hun beleid rondom de levensduur van de verschillende Windows-versies. Het gaat hierbij om Windows XP, Windows Vista, Windows 8(.0) of Windows Server 2003. Ook raden ze terecht aan om te upgraden naar een platform dat nog wel ondersteund wordt.

Gebruikers van deze oudere versies krijgen de updates niet automatisch. Ze moeten die zelf downloaden en installeren. Ondersteunde Windows-versies krijgen de ze natuurlijk wel automatisch aangeboden.

Achtergrond

In april zijn een aantal hacking tools van de NSA op het internet belandt door… een hack. Ironisch, maar ook extreem gevaarlijk. Deze hacking tools maken onder andere misbruik van lekken in Windows. De WannaCry-ransomware die zich in mei razendsnel verspreidde, was gebaseerd op zo’n hack van de NSA.

De updates van 13 juni repareren drie kwetsbaarheden. Hiervan zei Microsoft eerder deze niet te gaan repareren. Ze komt terug op die beslissing omdat de lekken zeer ernstig zijn. Het bedrijf spreekt van een “verhoogd risico op destructieve cyberaanvallen”. Met de updates wil Microsoft incidenten vergelijkbaar met WannaCry voorkomen. Maar ook andere toepassingen, zoals spyware, behoren tot de mogelijkheden op kwetsbare systemen.

Gebruik verouderde Windows-versies gevaarlijk

Wij raden het gebruik van software die niet meer wordt ondersteund sterk af. Helaas wordt dit soms nog jarenlang gedaan vanwege verschillende redenen. Maar dergelijk gebruik, hoe onschuldig het ook lijkt, brengt uw data en daarmee uw bedrijf in groot gevaar. Heeft u nog systemen metWindows XP, Windows Vista, Windows 8(.0) of Windows Server 2003? Neem dan direct contact op met uw 1A-partner om deze systemen te laten vervangen!

Auteur

get_the_author_meta('display_name')

Een perfectionistische alleskunner die al zijn passie in zijn werk gooit.

Facebooktwitterlinkedin
Facebooklinkedinrssyoutube