Opslag in de cloud: waar is mijn data!?

Nederland had al een behoorlijk strenge wetgeving rondom privacy en datalekken, maar vanaf 25 mei 2018 gaat de AVG in (GDPR in Europa). Daardoor wordt het nog belangrijker om te weten welke gegevens je op welke locatie opslaat. Waar is mijn data!?

De publieke cloud heeft de ICT-wereld volledig op zijn kop gezet. Steeds meer bedrijven genieten van gereduceerde beheerskosten doordat ze gebruik maken van externe cloud-diensten, zoals Office 365. Helaas is ook de cloud niet de ultieme oplossing. Er kleven zeker wel een paar nadelen aan.

Opslag lokaal of extern: waar is mijn data!?

Opslag in de cloud: waar is mijn data!?Hoe meer verschillende externe cloud-diensten je gebruikt, hoe verspreider je data is. Een stukje hier, een stukje daar, sommige stukjes overal. En dan wil een klant gebruik maken van zijn recht om vergeten te worden… Natuurlijk moet er ook rekening worden gehouden met geografie en nationaliteit van de leverancier. Veel cloud-diensten worden aangeboden door niet-Nederlandse bedrijven. Prima natuurlijk, maar dat betekent ook dat hun opslag onderhevig is aan de regelgeving van hun land van herkomst. Zo heeft een buitenlandse regering ineens het recht om jouw data op te vragen.

Vendor lock-in: jouw data niet van jou

Vendor lock-in bestaat al heel lang. Helaas is deze ook van toepassing bij cloud-diensten. Het is vaak niet moeilijk om naar de cloud te gaan, maar wanneer je weer van de cloud-dienst af wilt, is het in veel gevallen moeilijk om die weer terug te krijgen. De vraag is of je dat wilt met je bedrijfskritische data.

Desktopapplicaties: vendor lock-in en risico voor datalekken

Mensen willen graag de cloud in gaan, maar toch hebben we gemerkt dat veel gebruikers vast blijven hangen aan de zogenaamde desktopapplicaties. Niet de minste daarvan is Outlook. En dat terwijl webtechnologiën inmiddels zo ver ontwikkeld zijn dat zij zeker niet onderdoen voor desktopapplicaties. Daarnaast heb je alleen een browser nodig om ze te gebruiken. Veel software-leverancies bieden integratie met andere applicaties middels plug-ins. De plugins werken alleen als je de desktopapplicatie gebruikt. Erg fijn voor de workflow, maar vervolgens zit je vast aan beide oplossingen. Daarnaast zijn gebruikers heel tevreden met desktopapplicaties en zijn ze vertrouwd met de werking, dus waarom zou je dat veranderen?

Een cruciaal punt van aandacht bij desktopapplicaties is het lokaal opslaan van mogelijk gevoelige gegevens. Dit geldt ook voor synchronisatie-tools zoals Nextcloud/Dropbox/OneDrive. Iemand raakt de laptop kwijt en vervolgens moet je een melding doen van een datalek.

Scholing van je gebruikers

Vooral bij ICT is het belangrijk om je gebruikers op te voeden. Gebruik een bijgewerkte virusscanner, schoon je computer regelmatig op (geschiedenis, cache, etc.), gebruik incognitomodus wanneer je een browser op een vreemde computer gebruikt, gebruik verschillende wachtwoorden voor elk account, sla geen wachtwoorden op buiten een wachtwoordkluis (opslaan in de browser is extreem gevaarlijk!) en zo zijn er nog legio andere best-practices. Er zijn weinig belangrijkere aandachtspunten. Het gaat om jouw bedrijfskritische data!

Oh, daar is mijn data

Met 1A-cloud weet je waar het overgrote deel van je bedrijfskritische data staat: op locatie en/of in onze datacenters in Nederland. Je hebt persoonlijk contact met je 1A-partner en zij hebben weer persoonlijk contact met ons. Jouw 1A-partner kan je ook prima adviseren en begeleiden bij alle vraagstukken rondom de opslag en het gebruik van jouw data.

 

Auteur

Richard de Vroede

Een perfectionistische alleskunner die al zijn passie in zijn werk gooit.

Facebooktwitterlinkedin

Facebooklinkedinrssyoutube