25 jaar Debian Linux

Op vrijdag 7 april 2017 hebben we de meest recente versie van de 1A-server gelanceerd. Deze is op Debian Linux gebaseerd en is inmiddels de 5e versie. Daarom hebben we deze 1A System-5 gedoopt. Nu, anderhalf jaar later, zijn de 1A-servers in het veld over op 1A System-5. Dit heugelijke feit valt samen met de 25e verjaardag van Debian Linux.

Geschiedenis

Het is vijfentwintig jaar geleden dat Ian Murdock, toenmalig student, bij de nieuwsgroep comp.os.linux.development aankondigde dat er een nieuwe Linux-distro op komst was. De release was nabij, maar dat het nog enkele weken kon duren voor de software gereed was. Uiteindelijk verscheen Debian 0.01 op 15 september 1993. Die release groeide uit tot het Debian Project. Het is een van de oudste Linux-releases en veel andere distro’s zijn erop gebaseerd, zoals het populaire Ubuntu en Linux Mint. De naam Debian is een samentrekking van de voornamen Ian en Debra, zijn toenmalige vriendin.

Het duurde uiteindelijk tot juni 1996 tot de eerste stabiele release volgde. De grondbeginselen van Debian zijn vastgelegd in het Debian Social Contract en de Debian Free Software Guidelines. Daarnaast is er de Constitution, die de structuur van het project bevat en de Code of Conduct, de gedragsregels voor alle deelnemers.

Vandaag de dag is het project een grote en levendige organisatie met vele zelforganiserende teams van meer dan 1000 vrijwilligers. De software wordt op veel verschillende manieren ingezet. Onder andere voor cloud-servers, webhosting en internet-of-things, maar ook voor geïntegreerde systemen, zoals car-entertainment en flight-control.

Debian en 1A First Alternative

Wij gebruiken Debian niet alleen voor de 1A-servers, maar ook de dienstondersteunende servers in onze datacenters (het NOC) draaien veelal op dit extreem stabiele besturingssysteem. Denk hierbij aan de webhosting-omgeving, de centrale VoIP-servers en zo meer. Ook vullen we het besturingssysteem aan met extra software, zowel van derden als van onszelf.

Onze eigen code gaat eerst door een review-systeem, waar de wijzigingen beoordeeld worden door collega’s, en wordt daarna door Jenkins getest en gebouwd. De 1A-servers en de NOC-servers worden frequent bijgewerkt met de nieuwste stabiele versies. De overstap van Slackware naar Debian was veel werk, maar heeft nu al ontzettend veel opgeleverd. Het heeft ons naar een nieuw niveau getild bij het leveren van Enterprise ICT voor het MKB.

Enterprise ICT voor het MKB, the movie

Auteur

Richard de Vroede

Een perfectionistische alleskunner die al zijn passie in zijn werk gooit.

Facebooktwitterlinkedin

Facebooklinkedinrssyoutube