Dag Webfolders, hallo Nextcloud

Omdat steeds meer klanten gebruik maken van Nextcloud, is het tijd geworden om de oude, trouwe Webfolders te gaan uitfaseren. Dag Webfolders, hallo Nextcloud.

In 2013 kondigden we onze nieuwe applicatie aan om online bij je bestanden te kunnen. Deze had de naam Webfolders. Dit werkte erg goed, maar gebruikers hadden ook de behoefte aan het synchroniseren van bestanden, met name om offline te kunnen werken. Daarom introduceerden we in 2016 ownCloud en later diens opvolger Nextcloud.

Inmiddels maken veel klanten naar tevredenheid gebruik van Nextcloud. Daarom hebben we besloten Webfolders uit te gaan faseren.

Uitfaseren Webfolders

We starten met de afbouw van Webfolders door de optie te verbergen wanneer deze niet ingeschakeld is. Daarna nemen de 1A-partners contact op met de klanten die het wel hebben aan staan, maar waar geen recente activiteit is geweest, met de vraag of ze over willen stappen op Nextcloud of dat dergelijke bestandsdeling helemaal niet meer nodig is. Vervolgens nemen de 1A-partners contact op met de frequente gebruikers om de overstap naar Nextcloud te gaan faciliteren. Pas als er geen gebruik meer wordt gemaakt van Webfolders, verwijderen we de applicatie in zijn geheel. De handleidingen eerst aangemerkt als legacy en pas na het verwijderen van de applicatie, zullen we ook de handleidingen weghalen.

Nextcloud Files

Op dit moment bieden we alleen de Nextcloud Files functionaliteit aan van de hele suite. Dit onderdeel wordt door miljoenen mensen gebruikt bij zowel grote als kleine bedrijven. De bestanden in Nextcloud zijn te benaderen via de browser en er zijn clients beschikbaar voor desktop en mobiel.

Voor de 1A-server hebben we ervoor gezorgd dat de shares, net als voorheen bij Webfolders, eenvoudig via de 1A-manager beschikbaar kunnen worden gesteld in Nextcloud. Via het uitgebreide webportaal, dat op de 1A-server beschikbaar is, kunnen gebruikers zelf individuele bestanden en mappen delen. Dit kan met de lokale gebruikers, maar ook met externen via speciale links.

Mensen werken graag samen

Wat je ook doet om beveiliging te waarborgen, sommige van je bedrijfsdata zweeft al ergens rond in een of meer public clouds. Mensen moeten hun werk gedaan krijgen en de nieuwe generaties medewerkers weten welke tools ze willen. Dus delen ze documenten via de mail, gebruiken Dropbox, Google Drive of Skydrive. De vraag is niet of je de cloud moet gebruiken, maar welke. En hoe je de controle kunt terugkrijgen.

Nextcloud is altijd ontwikkeld vanuit het security-first principe. In tegenstelling tot cloud-oplossingen zoals Dropbox, staan de bestanden op de eigen 1A-server, of deze nu lokaal staat of bij ons in de cloud. Dit betekent dat je bestanden altijd geïsoleerd zijn van die van andere bedrijven, tenzij je ze zelf met ze deelt natuurlijk!

De werking is veelal hetzelfde als Dropbox, dus mensen die dat privé of bij een vorige werkgever al gebruikten, kunnen eenvoudig en snel met Nextcloud aan de slag.

Heeft u nog geen Nextcloud? Neem contact op met je 1A-partner om het aan te laten zetten.

Auteur

Richard de Vroede

Een perfectionistische alleskunner die al zijn passie in zijn werk gooit.

Facebooktwitterlinkedin

Facebooklinkedinrssyoutube