Debian: dag Jessie, hallo Buster

Eind vorig jaar hebben we de laatste 1A-server overgezet van Slackware naar Debian 8 “Jessie”. Op 30 juni 2020 zal de ondersteuning voor deze versie stoppen. Daarom zijn we eerder dit jaar begonnen met de voorbereidingen om naar de nieuwste versie over te gaan, Debian 10 “Buster”.

Debian 10 BusterWe hebben ervoor gekozen om nog even te wachten tot Debian 10 “Buster” officieel de nieuwe “stable” versie werd (6 juli 2019), zodat we versie 9 kunnen overslaan. De ondersteuning van Buster is 5 jaar, dus tot halverwege 2024 zitten we goed.

Upgraden is noodzakelijk vanwege het staken van de ondersteuning voor Jessie volgend jaar. Daarnaast zijn er ook een aantal zaken die het daadwerkelijk wenselijk maken om te upgraden. In Buster is alle software bijgewerkt naar zeer recente versies. Daarmee krijgen we toegang tot de nieuwere mogelijkheden en compatibiliteit die daar aan toegevoegd zijn. Een voorbeeld is dat de 2FA-leverancier DUO dan goed gekoppeld kan worden aan de Active Directory op de 1A-server (middels Samba). Daarnaast is de beveiliging van het hele systeem flink opgekrikt. Door ingebruikname van nieuwe technieken wordt het, onder andere, veel moeilijker om misbruik te maken van programma’s die in het geheugen geladen zijn.

Het ontwikkelen van de volgende generatie 1A-server op basis van Debian 10 “Buster” is al klaar. De test-servers en de eerste interne productie-servers zijn al overgezet. De eerste bugs zijn ook al opgelost. Langzaamaan zijn we de frequentie van upgrades nu aan het ophogen tot aan het punt dat we de bulk van de productie-servers kunnen gaan omzetten. Voor die tijd zullen we waar nodig natuurlijk partners en klanten verder informeren.

De belangrijkste wijzigingen zijn te vinden op de website van Debian (technisch):

 

Auteur

get_the_author_meta('display_name')

Een perfectionistische alleskunner die al zijn passie in zijn werk gooit.

Facebooktwitterlinkedin
Facebooklinkedinrssyoutube