1A-telefonie: verbeteringen 1A-manager, 1A-phonetool, VaMo en meer

Nu bijna alle servers zijn bijgewerkt naar Debian Buster (zo’n 700 stuks!), kunnen we meer aandacht gaan besteden aan uitbreiden van de functionaliteit. Als eerste is 1A-telefonie aan de beurt. Dit is tenslotte een van de meest populaire functies. We hebben verbeteringen aangebracht in 1A-manager, 1A-phonetool, VaMo en meer.

Verbeteringen aan de 1A-manager

In de 1A-manager zijn een aantal dingen veranderd. Zo is bij het instellen van inkomende lijnen het overzicht “belgroep leden” onderin geplaatst, zodat de instellingen zelf direct zichtbaar zijn. Dit is vooral gedaan voor servers met grote hoeveelheden gebruikers en toestellen (100+).

Ondersteuning voor round-robin op belgroepen

Screenshot geavanceerde opties

Bij round-robin rinkelen de toestellen niet tegelijk, maar één voor één. Er wordt onthouden welk toestel het laatst heeft gerinkeld. Het volgende gesprek gaat het verder met het eerstvolgende toestel. Op deze manier worden binnenkomende gesprekken zoveel mogelijk gelijkmatig verdeeld over de beschikbare toestellen.

Deze functionaliteit was al eerder beschikbaar als maatwerk. Nu kan dit worden ingesteld in de 1A-manager bij elk extern nummer onder geavanceerde opties.

Ondersteuning voor uitwerktijd

In de screenshot hierboven is nog een nieuwe geavanceerde optie zichtbaar: uitwerktijd voor gebruikers. Dit is de tijd die een gebruiker krijgt na het ophangen van een gesprek voordat het toestel weer mag overgaan. Dit is onder andere erg handig om een medewerker de tijd te gunnen om bijvoorbeeld een ticket bij te werken.

Rechten voor intern bellen

Screenshot telefoon rechten

Het is bij toestellen en telefoniegebruikers mogelijk om in te stellen waarheen ze mogen bellen. Voorheen was intern bellen altijd mogelijk. Nu is deze optie aan te passen. Een voorbeeld voor gebruik is om te zorgen dat een gebruiker eerst moet inloggen voordat deze met de telefoon kan bellen.

De beschikbare opties zijn nu: intern, vast, mobiel, service en internationaal.

Verbeteringen aan de 1A-phonetool

Er is heel veel verbeterd aan de performance van de 1A-phonetool. Met name klanten met 100+ gebruikers/toestellen zullen het verschil merken. Ook is er extra aandacht besteedt aan het verder verbeteren van de beveiliging.

Komende tijd zullen er ook diverse zichtbare verbeteringen aangebracht worden. Hierover later meer.

Vast/Mobiel integratie (VaMo)

Vast/Mobiel integratie (VaMo)

De VaMo-oplossing is erg populair. Wat er echter nog ontbrak, was een manier om eenvoudig te kunnen wisselen tussen je standaard uitgaande lijn en je mobiele nummer. Dit is nu wel mogelijk met behulp van twee speciale belcodes:

*17 ⇒ uitgaande gesprekken gaan via je standaard uitgaande lijn
*18 ⇒ uitgaande gesprekken gaan via je mobiele nummer

Codes kunnen zonder problemen meermaals ingevoerd worden, bijvoorbeeld als niet bekend is welk nummer actief is. In de 1A-phonetool op het tabblad Persoonlijk is het uitgaande nummer ook in te stellen.

Melding naar interne beller als intern toestel in gesprek is

Wanneer iemand belt naar een intern nummer dat in gesprek is, wordt nu het bericht “De persoon die u probeert te bellen, is in gesprek” afgespeeld voor de beller. Als de ontvanger nog ruimte heeft in de gesprekslimiet, zal het gesprek daarna verder gaan.

Vooral voor gebruikers die geen gebruik maken van de Phonetool en/of BLF-lampindicatie, helpt dit bij de keuze om wel of niet te wachten als ze intern bellen met iemand die al een gesprek voert.

Altijd als eerste op de hoogte van vernieuwingen

Wij sturen elke maand een mailing met de nieuwste ontwikkelingen. Deze mailing is beschikbaar voor klanten en partners die een account in onze portaal My1A hebben. Wilt u ook altijd als eerste op de hoogte van vernieuwingen zijn? Abonneer uzelf dan op de nieuwsbrief Release nieuws voor techneuten.

Nog geen 1A-telefonie?

1A-telefonie is meer dan zeer aantrekkelijke tarieven. Het is volledig geïntegreerd in de 1A-dienstverlening en biedt veel mogelijkheden. Functioneel beheer is eenvoudig met de 1A-manager en met de gratis bijgeleverde Phonetool. En mochten er nog wensen zijn, kunt u aanspraak maken op onze persoonlijke ondersteuning.

Neem daarom vandaag nog contact op met uw 1A-partner om over te stappen op 1A-telefonie!

Auteur

get_the_author_meta('display_name')

Een perfectionistische alleskunner die al zijn passie in zijn werk gooit.

Facebooktwitterlinkedin
Facebooklinkedinrssyoutube