Wwwfilter, de eerste verdediging tegen virussen en phishing

Het internet is niet meer weg te denken uit onze dagelijkse workflow. Dat maakt het een ideaal medium voor kwaadwillenden om daar misbruik van te maken. Veel virusinfecties en phishing (informatie op slinkse wijze achterhalen) ontstaan vaak door middel van links met een kwaadaardige website daarachter. Gelukkig zijn er verschillende manieren beschikbaar om je daartegen te beschermen.

Beveiliging loopt altijd achter op de innovaties van cybercriminelen. Daarom is 1 enkele laag beveiliging nooit genoeg om veilig te zijn. Hoe meer lagen beveiliging doorbroken moeten worden, des te groter de kans dat misbruik voorkomen wordt.

Wist je dat… de wwwfilter ook kwaadaardige links automatisch kan blokkeren?

In een ICT-omgeving met 1A gaat het internetverkeer over het algemeen via een 1A-server naar buiten. Daarop draait een doorgeefluik voor websites (een zogenaamde proxy). Daarin kan de wwwfilter aangezet worden. Hiermee kunnen websites geblokkeerd worden op basis van de link of een selectie vanuit voorgedefinieerde lijsten.

Vorig jaar hebben we de lijst FASEC aan de wwwfilter toegevoegd. Deze lijst bevat een grote lijst met kwaadaardige links die regelmatig wordt bijgewerkt.

Door de wwwfilter en deze lijst aan te zetten, worden alle links bij bezoek eerst gecontroleerd. Wanneer het een bekende kwaadaardige link is, wordt deze geblokkeerd. Dit gebeurt nog voordat de lokale virusscanner aan bod komt.

 

sendLees meer

sendWord ook klant

 

Wwwfilter, eerste verdediging tegen virussen en phishing
Auteur

Richard de Vroede

Een perfectionistische alleskunner die al zijn passie in zijn werk gooit.

Facebooktwitterlinkedin

Facebooklinkedinrssyoutube