SSL-certificaat, je website veilig en vertrouwd

Surfen op het internet, iedereen doet het. Maar hoe vaak controleer jij of de website of webshop die je bezoekt wel veilig is? Dat gebeurt niet zo vaak. Gelukkig geven browsers vaak zelf al aan als een website niet betrouwbaar is. Nu kunnen we natuurlijk gaan kijken naar andere websites, maar in hoeverre is jouw eigen website beveiligd? De eerste stap is je website voorzien van een SSL-certificaat.

Wat is een SSL-certificaat?

Een SSL-certificaat is een digitale handtekening voor een of meer domeinnamen die door een vertrouwde partij bevestigd is. Daarmee wordt de communicatie tussen de server (van jouw website) en een internet browser (zoals Chrome of Internet Explorer) beveiligd.

Doordat SSL-certificaten een beveiligde sleutel koppelen aan de verbinding met een website, kunnen gegevens live versleuteld worden. Daardoor wordt de kans op onderschepping van de gegevens geminimaliseerd en kunnen met name login- en betalingsgegevens zoals wachtwoorden, creditcardnummers en persoonsgegevens veilig gebruikt worden.

Tegenwoordig is SSL (en diens opvolger TLS) niet meer weg te denken uit het online landschap en wordt het door steeds meer mensen herkend als hét kenmerk van online veiligheid.

Hoe herken je een SSL-certificaat?

Het is uiteraard belangrijk dat je als bezoeker of eigenaar van een website weet wanneer een SSL-verbinding actief is. De actieve SSL-certificaten kan je herkennen aan een aantal zaken.

  1. Wanneer de URL van de website begint met HTTPS:// (de ‘S’ staat voor “Secure”).
  2. Wanneer er een groen slotje bij de URL wordt weergegeven. Afhankelijk van de browser staat deze voor of achter de URL in de adresbalk.
  3. Wanneer er een SSL-certificaat met Extended Validation (EV) actief is, wordt de adresbalk groen en wordt de naam van het bedrijf in de adresbalk getoond. Dit zijn specifieke SSL-certificaten die de bezoeker extra signalen geeft dat de website ook daadwerkelijk van dat bedrijf is.
  4. Als je op het slotje klikt in de adresbalk van je browser kun je gedetailleerde informatie vinden over wie het certificaat aangevraagd en uitgegeven heeft (zie afbeelding hieronder).

Waarom een SSL-certificaat?

  • Met SSL/TLS wordt het internetverkeer tussen je site en je bezoekers afgeschermd en beveiligd.
  • De Wet Bescherming Persoonsgegevens verplicht je om de persoonsgegevens van je bezoekers te beveiligen.
  • SSL/TLS biedt zichtbare beveiliging in de browser, waardoor je website vertrouwen uitstraalt.
  • Bezoekers krijgen geen browser-waarschuwingen meer vanwege een onveilige verbinding of certificaat.
  • Voor webshops kan een SSL-certificaat leiden tot meer transacties, vanwege een vertrouwde omgeving.
  • Het staat gewoon professioneler.

SSL biedt vertrouwen

Een SSL-certificaat is erg belangrijk voor de identiteit van de website en de eigenaar daarvan. Het geeft vertrouwen. Bezoekers van de website weten dat er veilig(er) met hun persoonsgegevens wordt omgegaan en dat kwaadwillenden deze niet kunnen afluisteren of aanpassen. Door het certificaat weten ze bovendien dat de gegevens alleen bij de eigenaar terecht zullen komen.

Wetgeving omtrent SSL

In de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) staat dat het verplicht is om het verzenden van persoonsgegevens via internet te beveiligen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ziet er daarom op toe dat deze wet wordt nageleefd. Boetes bij het niet naleven van de regels kunnen oplopen tot €4.500,-. Afgezien van deze boete loopt het nalatige bedrijf ook nog het risico aansprakelijk gesteld te worden voor de schade.

In 2018 gaat de General Data Protection Regulation (GDPR) van kracht. Dit is een Europese wet die naar verwachting de Wbp zal vervangen. De AP zal vanaf dat moment door de Europese Data Protection Authority (DPA) worden aangestuurd. Regels omtrent het uitvoeren van een privacy-risico onderzoek worden strenger. Ook moet de bezoeker expliciet akkoord geven dat de persoonsgegevens verwerkt mogen worden. Boetes voor overtredingen kunnen gaan oplopen tot 20 miljoen euro (of 4% van de wereldwijde jaaromzet als dit bedrag hoger is).

Wist je dat een SSL-certificaat ook zorgt voor een betere vindbaarheid in Google?

Google is een voorvechter van veiligheid op het internet. Doordat de zoekmachine en hun browser Chrome zeer populair zijn, oefent het bedrijf een grote invloed uit op het internet. In 2014 kondigde Google aan een hogere score toe te gaan kennen aan websites die met een SSL-certificaat zijn beveiligd. Dit betekent dat niet-beveiligde sites in de rankings wegzakken.

Eind 2016 volgde een aankondiging dat onbeveiligde sites waar wachtwoorden of creditcard-gegevens worden gevraagd automatisch als onveilig worden gemarkeerd in Chrome (vanaf versie 56).

Wij helpen je graag

Je online zichtbaarheid is belangrijk. Wil je ook optimale veiligheid bieden voor je websitebezoekers en voor jezelf? Wacht niet tot het te laat is. Vraag naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf en we helpen je graag.

Auteur

Wesley Vitters

Blinkt uit in het vertalen van technische vraagstukken van klanten naar menselijke oplossingen.

Facebooktwitterlinkedin

Facebooklinkedinrssyoutube