Hoe bereid je je voor op de overstap naar cloud?

Overal vandaan willen werken, het is inmiddels al bijna een gewoonte geworden. Onderweg nog even snel je mail checken en beantwoorden of die ene offerte nog even reviewen. Het moet allemaal kunnen en het liefst op elk gewenst moment, dit is hoe we nu willen werken. Hoe zorg je nu dat ook jouw medewerkers op deze manier kunnen werken als dit nog niet het geval is. Ga je dan voor overstap naar cloud kijken of kan het ook anders?

Het antwoord is natuurlijk, nee je hoeft niet per se naar de cloud, de cloud kan ook bij jouw op kantoor staan. Het is maar net waar je je zelf prettig en veilig bij voelt. Overigens laat ook nog niet overal in Nederland de verbinding het toe om naar de cloud te gaan… Hoe ga je dan te werk?

Met een aantal aandachtspunten in het achterhoofd kun je een soepele overstap naar een cloudmodel, al dan niet op locatie, gaan voorbereiden. Overigens zijn er vele opvattingen van de cloud, bekijk hier hoe wij dit zien.

Wat heb je nu?

Allereerst is het natuurlijk verstandig om de huidige infrastructuur te inventariseren. Denk hierbij aan de hoeveelheid data, het aantal servers, de verschillende applicaties en versies maar ook de verbindingsmogelijkheden op locatie. Met deze informatie kan gekeken worden naar de mogelijkheden om bijvoorbeeld enkele applicaties al online af te nemen, zoals een ERP- of CRM-systeem.

En als de verbinding toereikend is, kun je ook kijken naar de mogelijkheden om de gehele infrastructuur in de cloud te plaatsen. Als laatste is het heel belangrijk dat je weet wat voor een data je opslaat, waar je dit opslaat en hoe je dit nu of in de nieuwe situatie beveiligd. Met oog op de GDPR (Privacy wetgeving) die ingaat in mei 2018 is dit een hele belangrijke.

Wat verwacht je van overstap naar cloud?

Natuurlijk heeft iedereen een bepaald beeld bij de cloud of een bepaalde verwachting. Het is dus wel zaak dat de verwachting past bij het beoogde resultaat. Verwacht je bijvoorbeeld veel sneller te kunnen werken? Of dat het veel goedkoper is dan in de huidige situatie? Dus bedenk altijd goed, welk resultaat je beoogd te halen met een overstap naar de cloud. Zo voorkom je teleurstelling achteraf. Vraag ook eens bij je collega’s hoe zij de toekomst zouden zien, soms levert dit een verrassende visie op.

Wat wil je bereiken?

Je hebt de inventarisatie gedaan met een (toekomstige) partner of natuurlijk gewoon zelf en je hebt de verwachtingen helder voor ogen. Dan is het belangrijk om te weten met welk doel je de ICT infrastructuur in de cloud wilt hebben. Is dat bijvoorbeeld om dat iedereen in de cloud zit en je niet achter wilt blijven? Wil je flexibeler te werk gaan en je medewerkers wellicht meer vrijheid geven? Wil je af van de servers op locatie? En zo zijn er nog wel meer redenen te bedenken. Maar bedenk goed wat je wilt bereiken. En betrek je gebruikers hier ook in, want zij zullen er ook mee moeten werken.

Wanneer je medewerkers onderdeel maakt van de transitie, dan zullen zij het eerder accepteren en vinden ze het ook leuk om te veranderen. Er is een gezamenlijk doel wat jullie willen bereiken.

Offertes vergelijken?

Uiteindelijk kom je op een punt dat je voor jezelf al een groot deel op een rijtje hebt. Dan kan je dus op zoek naar 1 of meerdere partijen om de mogelijkheden te bespreken. Vervolgens kan dan ook de offerte worden aangevraagd. Het is belangrijk dat je echt appels met appels probeert te vergelijken. Veel ICT dienstverleners bieden een standaard concept aan waar al veel zaken in zijn opgenomen. Andere bieden een vrij kaal model aan en zijn veel functionaliteiten optioneel. Het is dus heel verschillend. Belangrijk is dus om goed na te gaan wat een dienstverlener heeft aangeboden en of dat standaard is, of dat er nog extra opties/kosten achteraf bij zullen komen. Bekijk het voorstel goed en neem het samen met een collega en met de dienstverlener door. Samen kom je verder.

Bedankt voor het lezen. Wil je ook een overstap maken naar de cloud? Onze partners en wij helpen je graag om de voorbereidingen te treffen om de overstap zo soepel als mogelijk te laten verlopen.

Auteur

Wesley Vitters

Blinkt uit in het vertalen van technische vraagstukken van klanten naar menselijke oplossingen.

Facebooktwitterlinkedin

Facebooklinkedinrssyoutube